donderdag 29 november 2012

De Dienst...



In elk geval één van Gansewinkel heeft rondgelopen in het blauwe uniform van de lichte infanterie in het Grote Leger (Grande Armée) van Napoleon. Het gaat om Willebrordus, een kleinzoon van Jacobus (wiens vader Hubertus Aerts was), en zoon van Hendricus van Gansewinkel. 

Willebrordus is in dienst getreden rond oktober 1811. Hij tekende toen een contract bij notaris de Wit in Eindhoven dat hij Gerardus Baselmans zou vervangen voor de Franse dienstplicht (hij was een zg remplaçant). Die Gerardus Baselmans moet een rijk man zijn geweest, want zo’n vervanging kostte maar liefst 1600 guldens. Indien Willebrordus zou sneuvelen zou het geld worden overgemaakt aan zijn vader, Hendrikus van Gansewinkel.

Leven in de Grande Armee was een regelrechte ramp. De kans op sneuvelen als gevolg van vijandelijk vuur was aanmerkelijk kleiner dan de kans te sterven door kou, uitputting, zelfmoord en ziekten. Raakte men gewond, dan was men zeker niet beter af: amputeren gebeurde zonder verdoving en wondinfecties waren eerder regel dan uitzondering.

We hebben geen idee van het lot van Willebrordus. Hij werd ingelijfd bij het 33e regiment, 5e bataljon, 4e compagnie lichte infanterie. Vast staat dat hij vanaf 1814 niets meer van zich heeft laten horen. In januari 1821 werd door de rechtbank in Eindhoven dan ook bepaald dat hij moest zijn overleden. 

Aan de hand van de lotgevallen van andere leden van het 33e is de gang van dat regiment ongeveer vast te stellen. Eind april 1812 zat het regiment in Bromberg, Polen. Een maand later was het regiment verder getrokken naar Stetin, met als doel Moskou. We weten dat het regiment heeft deelgenomen aan de veldslagen bij Krasnyi (eind 1812, tijdens de terugtocht van Napoleon in de buurt van Smolensk) en betrokken was bij het beleg van Hamburg in 1813. Het regiment stond vanaf 1810 onder bevel van kolonel Henry-Jean Baptiste Marguerye, vanaf 1813 van kolonel Pierre Le Baillif.


lichte infanterie, 33e regiment, zoals het eruit moet hebben gezien


bronnen

  1. J. van Gils. Vermiste Noordbrabanders, die dienden in de legers van Napoleon. Brab Leeuw jrg. 38, afl. l 
  2. G. Fremont- Barnes. The encyclopedia of French Revolutionary and Napoleonic Wars, vol 3. ABC Clio, Oxford, 2006 
  3. http://www.napoleon-series.org/military/organization/c_lightinf4.html 
  4. J. Schoffelen. Stamboon van Gansewinkel. http://www.everyoneweb.com/stambomen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten