Dôr Hédde de Skut. Een moi bûkske over de Rooj en Grûn skut oit Gimmert. We wisten al dat Lau (in de kringen van de Rooj Skut beter bekend als 'Louwie') van Ganzewinkel ooit Deken was, en dat ook zijn zus Drika lid van de Rooj Skut was. Ze staan samen nog op een foto die we hier al eens hebben laten zien. Maarrr....op bladzijde 133 van het boekje staat ook nog een Ties en een Jan van Ganze(n)winkel afgebeeld op een foto van het Sint Petrus Missieschutje. Op zich had deze groep helemaal niets te maken met het Schutsgebeuren van St. Joris (de Rooj) en St. Antonius (de Grûn), al leek het er wel op. Maar goed, die foto dus.
Vlnr: Cor van de Ven, Ties van Ganze(n)winkel, Harrie Penninx, Jub van den Elzen, Jan van Ganze(n)winkel (die lange neffe ut pert), Toon van Wetten, Antoon Jaspers, Godefridus Werts, Dries Jaspers en Theodoor Manders.
Nu vermoed ik dat men in het boekje abusievelijk (da's hoogdravend gezwam voor 'per abuis, of erger nog 'per ongeluk') rept van Ties en Jan van Ganzenwinkel. Correct me if I'm wrong, please. Ik denk dat het hier qua Jan gaat om Johannes van Ganzewinkel, zoon van Hendricus van Ganzewinkel en broer van Augustinus. Deze Johannes zou dus een oom van zopa Lau moeten zijn geweest. Jan staat hier nog lekker in de zon, weliswaar niet echt zomers gekleed, maar toch: het zal de lente, zomer of vroege herfst zijn geweest. Waarom is het vermoedelijke jaargetijde van belang? Welnu, my dear Whatson, Johannes overleed op 6 september 1923, en de foto stamt ook uit dat jaar. Het kán dus allemaal nét kloppen. Johannes moet op deze foto 54 jaar zijn geweest (dat is minder goed vast te stellen vanwege de matige kwaliteit van de foto), want hij werd geboren in februari 1869.
Wie Ties is? Dat is met veel minder zekerheid vast te stellen. De jongeman in kwestie zal een jonge tiener zijn, vermoed ik. Dat moet betekenen dat het een zoon is van Jan. Voor zover bekend waren de gezinnen van Augustinus en Johannes rond die tijd de enigste takken van de van Ganzewinkels in het Gimmertse. Een kind van Augustinus was het in ieder geval niet. Johannes had maar liefst 7 zonen (en 2 dochters, maar dat doet nu even niet ter zake). Harrie, de oudste, was ten tijde van deze foto dik in de twintig. Petrus en Petrus Maria leefden al niet meer. Petrus Adrianus droeg als roepnaam Piet, en dat matcht niet (maar rijmt wel). Deze Piet, die later priester zou worden, moet ten tijde van deze foto 17 zijn geweest, en de Ties waar het om gaat is toch echt jonger, zo op het oog. Dan blijven nog over de zonen Antonius (Antoon, 15 of 16 in 1923), Johannes Fransiscus (Jan, waarschijnlijk 13 in de lente/zomer/vroege herfst van 1923) en Martinus Bertrandus (Martien, zou 10 of 11 kunnen zijn geweest op deze foto). Als ik er een goeie fles wijn op zou moeten zetten zou dat op Martien zijn, wiens naam in de volksmond het makkelijkst tot Ties werd verhaspeld.
Maar goed, u hoeft het niet met me eens te zijn. Indien u met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid andere identiteiten aan de namen kunt koppelen, laat het dan even weten.
Bron: Lathouwers P, van den Elsen P. Dôr Hédde de Skut, de geschiedenis van de Gemertse Gilden. 1982, Drukkerij Vos, Gemert
Geen opmerkingen:
Een reactie posten