maandag 29 april 2013

Waarvan akte...

Arnoldus van Gansewinkel, zoon van Johannes van Gansewinkel en Allegonda Baekers. Eindhovense tak. Geboren op 29 april 1795.


Arnoldus trouwde 2 keer. Zijn eerste bruid was Maria Catharina Margaretha Neele, en nog geen jaar na haar overlijden hertrouwde Arnoldus met Antonetta Malderaijt. Met Antonetta kreeg Arnoldus 2 zonen. De eerste, Johannes Josephus, leefde iets meer dan een maand. De tweede, Petrus Johannes, bakte ze in zijn leven bruin. Hij was bakkersknecht in Helmond en Eindhoven en heeft ook nog een tijdje in Gimmert gewoont. Petrus werd echter ook maar 25 jaar. 

Bericht van de redactie: de komende week zal er wat minder materiaal verschijnen dan u als trouwe lezer gewend bent. Dat heeft te maken met een speed-sabatical. Maarrr...het goede nieuws is dat er voor volgende week al een afspraak is gemaakt voor historisch onderzoek in de duistere krochten van het Erfgoedcentrum Nederland. Op zoek naar Egidius en Hendrica van Lieshout....broer en zus van de moeder van zopa Lau.

zaterdag 27 april 2013

Calendier

Asge zo bizzig bent mè geskiedenis vergitte bekant oeweigeste dingeskes.... Op den 27 april is niet alleen onze toekomstige koning jarig, maar trouwde er ook nog eens ene van Ganzewinkel. Vandaag 23 jaar bij mekaar, dus. Getrouwd in 1990, dus. De schrijver dezes en de liefde van zijn leven, dus.



vrijdag 26 april 2013

Calendier

We hadden het al eerder over Antonetta Maria Huberta van Gansenwinkel. Ze overleed op de trouwdag van haar ouders, Hubertus Hendrikus van Gansenwinkel en Hendrica Donkers. Dat was op 26 april, dusszz.
Het trouwgebeuren had plaats in Gimmert, en wel in 1860. Ook hier weer de nodige administratieve rompslomp. Huwelijks bijlagen zijn er dit keer niet veel, zelfs niet van de Nationale Militie. Hubertus Hendrikus heeft dus kennelijk niet deelgenomen aan loting voor de Nationale Militie. Hubertus Hendrikus en Henrica waren al aardig op leeftijd toen ze trouwden. De ouders van de bruid en bruidegom waren allemaal al overleden.



Huwelijksakte

De afkondigingen van het huwelijk heeft niet geleid tot enige stuiting, dus ook dat zat wel snor. De getuigen verklaarden geen bloedverwanten te zijn van bruid en bruidegom, en dus kon de akte worden getekend. Zowel het echtpaar als de getuigen waren de schrijfkunst machtig.



De twee huwelijkse afkondigingen van 15 en 22 april 1860. 

In de akten wordt Hubertus beschuldigd van het hebben van geen beroep, in de geboorteakte van Antonetta is hij winkelier. Kwestie van bijscholing. Waarschijnlijk door Henrica, want die was winkelierster ten tijde van de huwelijksvoltrekking, en de LOI bestond nog niet.
 


De uittreksels van het geboorteregister beider echtelieden.

donderdag 25 april 2013

Calendier

25 april is een droeve dag in de geschiedenis van de familie van Ganzewinkel, in het bijzonder binnen het gezin van Lau en Maria. Catharina Martina van Ganzewinkel, tante Toos, sterft in 2004, en 30 jaar daarvoor (in 1974) overlijdt haar zus, Johanna Maria van Ganzewinkel, ons tante Jo. Het bidprentje van Jo heb ik niet, van Toos wel.
Ook een vrolijker gebeurtenis, maar dan in het voorgeslacht van Johanna Maria van de Burgt, zoma. In 1788 wordt Cornelia Lankers geboren. We kijken maar weer eens in zo'n kwartierstaat waar Cornelia staat...
En zoals te doen gebruikelijk hebben we uiteraard ook de akte opgespoord, in het DTB (Doop, Trouwen, Begraven) boek Gemert 1764-1814.



woensdag 24 april 2013

Waarvan akte...

De eerst zoon van Augustinus van Gansewinkel en Anna Maria Verhaegen was Hubertus Hendrikus, geboren in Asten. Dan zou je zeggen: stamhouder. Helaas. Hubertus trouwde weliswaar, en wel met de Gimmertse Hendrica Donkers, maar zij kregen slechts één dochtertje. En dat was Antonetta Maria Huberta. Antonetta werd geboren op 24 april 1862, op de kop af twee jaar minus 2 dagen na het huwelijk van Hubertus en Hendrica.


Hubertus was op dat moment winkelier in Gimmert, Hendrica huisvrouw. Antonetta werd helaas slechts 2 dagen oud.



dinsdag 23 april 2013

Het mysterie van...

Jaja, zowaar een nieuwe rubriek, op deze 23e april anno 2013. Ook in onze familie zitten een paar mysterieuze verhalen. Ik hoop dat de lezersschare van dit blog kunnen helpen in het ontrafelen daarvan. Daarvoor is waarschijnlijk wel redelijk essentieel dat het bestaan van dit blog nog wat meer bekendheid krijgt, dus, een oproep aan vooral de van Ganzewinkels/Gansewinkels/Vangansewinkels etc. die niet van Laurentius afstammen: zegt het voort!

Mysterie 1.
Op 23 juni 1922 wordt in Gemert een dochter geboren van Henricus (Harrie) van Ganzewinkel en Wilhelmina van de Laar uit Gimmert. Deze Hendrika, of Riek, trouwt met Marinus van den Broek, en krijgt met hem een onbekend aantal kinderen. Zo wordt in maart 1944, tijdens den twidde wireldorlog, zoon Erich geboren. Riek sterft in 1995. Haar bidprentje toont dat Riek een echte gezinsmoeder- en oma was. 

Waar schuilt hem nu het mysterie in? We weten weinig van deze aftakking van de van Ganzewinkels. Ik hoop dat een telg uit het nageslacht van Riek wat meer informatie heeft en dat kan melden. In het bijzonder: hoe komt men in de oorlogsjaren aan de naam Erich....

zondag 21 april 2013

Calendier

Op 21 april 1793 treden Willem Anthony van Vegchel en Annamaria Henrik van Eert in het huwelijk. Als je de moederlijke lijn van zopa Lau volgt kom je vanzelf bij Willem en Annamaria uit. Beek en Donks volk dus. Hoewel...Willem was van Aarle, hij was bouwman. Willem en Annamaria kregen maarliefst 11 kinderen. Niet ongewoon in die tijd, maar toch, een heel voetbalelftal is niet nix.


Uit onderstaande akte van ondertrouw blijkt dat onze Willem kon schrijven. Hij was 28 jaaren, zijn liefde was nog een paar jaartjes jonger: 20 lentes telde zij.Annamaria was geboortig van Bakel. Datum van ondertrouw: 6 april.


De drie Zondagse Huwelijkse Proclamatien waren naar behooren en onverhinderd gegaan, dus werden de twee geliefden op 21 april "in den Huwelijksen Egten staat bevestigd geworden".


Als iemand op de hoogte was van bloedverwantschap of een voorgaande trouwgelofte werd dringend verzocht dat ter raadskamer bekend te maken.


In afwezigheid van den heer secretaaris van Beek en Donk ondertekende de vorster van de heerklijckheid Beek en Donk, tenslotte dat er geen bezwaar was tegen het huwelijk van Willem en Annamaria. En dus kon het feest losbarsten.


vrijdag 19 april 2013

Waarvan akte...

Gregorius (Godefridus) Aerts (Goort) van Gansewinckel overleed op dinsdag 19‑04‑1785 te Mierlo. Hij werd 3 dagen later begraven. Goort was op dat moment weduwnaar van Johanna Matthijs (Jenneke) van Hoof, zoals in de begraafakte te lezen is liet Goort namelijk kinderen en vaste goederen na. Logischerwijs behoorde Jenneke daar niet toe. Goort en Jenneke hadden, zoals in die tijd gebruikelijk, een aardig gezin op weten te bouwen. Zes meiskes en 2 mennekes. Ze namen er wel hun tijd voor. Tussen de jongste, Johanna Maria, en de oudste, Cornelia, zat ruim 13 jaar. Daar tussen werden Johannes, Arnolda, Hendrina, Lucia, Aldegondis en Matheus geboren.


woensdag 17 april 2013

Camera Obscura

De moeder van zopa kwam uit Lieshout, mar dè witte gullie allaang. Vandaag de stoute schoenen aangetrokken en naar de Heemkamer, 't Hof van Liessent, getogen. Er werd heel aardig gezongen, van die oud Brabantse liederen. Maar daar kwam ik niet voor. Het leek me aardig om te weten waar Johanna Maria was opgegroeid. En dat is op de Bimdkant, of, op z'n Nederlands, de Beemdkant. Het ouderlijk huis staat er allang niet meer, jammer dus. Maar er was meer. De familie van Lieshout is helemaal uitgeplozen, door een hunner nazaten. En laat die nou een fantastische prent in z'n bezit hebben.


vlnr: Miet (Maria Johanna), Augustinus van Ganzewinkel, Drika (Hendrica), Anne Marie (Johanna Maria) van Ganzewinkel - van Lieshout, en Lau (Laurentius)

Met enorme dank aan Hans van Lieshout

dinsdag 16 april 2013

School en werk

 
Van de eerste klas naar de derde. In twee jaar tijd wordt spap, Jan van Ganzewinkel, al ne hille vent. Serieus over de boeken gebogen. Dat moest ook wel, anders kreeg je er vroeger op de lagere school flink van langs.

maandag 15 april 2013

Waarvan akte...

Er is een Limburgse connectie. Héél lang geleden vertok ene Fransiscus van Gansewinckel vanuit Mierlo richting Limburgs heuvellandschap. Hij was de laatste zoon van Arnoldus van Gansewinckel en Jenneke van Laerhoven. Fransiscus was 17 toen zijn vader stierf, en op 19-jarige leeftijd verloor hij ook z'n moeder. Onze Fransiscus had in Limburg een deurske gevonden. Zij heette Maria Barbara van den Berg, samen kregen zij 4 dochters en 3 zonen. Fransiscus stierf als herbergier op 15 april 1826, in Sittard. Zoon Johan Hubert deed aangifte.


Nog meer Limburgs volk. Gebortig van Swolgen (Zwollege), een gehucht gelegen tussen Horst en Broekhuizenvorst (ge fietst er wel 's neffe). Johanna van Beerendoncks, moeder van Anna Maria Verhaegen, en da's de overgrootmoeder van zopa Lau. Tis mar deggutwit, nie? 


Johanna was dus van Zwollege. Ze woonde met haar man Hendricus Verhaegen in Venray. Dat was destijds Duitstalig gebied, en na je overlijden kreeg je dus geen overlijdensakte maar een Sterbe Urkunde. Venray hoorde namelijk bij kreis Cleve. Stukske geskiedenis.Van 1795 tot 1815 hoorde Venray bij het Franse departement Roer. Dit departement strekte zich uit langs de linker oever van de Rijn, van Keulen in het zuiden tot Cleve in het noorden. Aken was de hoofdstad. In 1815 werd Venray van de ten oosten van de Maas gelegen delen van Pruisisch Opper-Gelre afgescheiden, en toegevoegd aan de nieuwe gevormde provincie Limburg in  het Koninkrijk der Nederlanden. De grens, die midden door het voormalige Opper-Gelre liep, werd gelegd op één kanonschot afstand van de Maas (800 Rijnlandse roeden, ongeveer 3 km). Dusszz. Ich sollte beinahe sagen: wovon urkunde.....




zondag 14 april 2013

Calendier

Ook vandaag een overlijden: een voorouder van Lau, zopa. Dorothea van de Rijdt sterft op 14-04-1806, en da's al lang geleden. Ze was getrouwd met Johannes van den Broek, en één van hun kinderen was Egidius. Egidius' dochter Johanna trouwde met Laurentius van Lieshout, de opa van zopa. En zo ist mar krek.


By the way: allemaal Liessunts volluk...

vrijdag 12 april 2013

Calendier

Een begraaf- of overlijdensakte heb ik niet kunnen vinden, dus we moeten het doen met een secundaire bron vandaag. Maar wel een betrouwbare (1). Op 12 april 1682 sterft Henricxke, dochter van onze 'Aerts' vader Henrick Aertssen Henssen. Hoe oud ze is geworden weten we niet, of ze getrouwd was ook niet, maar waarschijnlijk is dat niet. Haar nalatenschap ging namelijk naar de zus van Henricxke, Meriken. Daar is wel een akte van, en uiteraard zal die hier verschijnen zodra de schrijver dezes in de gelegenheid is weer eens een cappuccino te gaan drinken bij het RHC Eindhoven. O ja, en daar de archieven te bekijken natuurlijk.

 (1) Stamboom van Gansewinckel, John Schoffelen.

donderdag 11 april 2013

Calendier

Vreugde en verdriet op den 11e april. In 1798 sterft de tweede vrouw van Hubertus (Huijbert) van Gansewinckel, Catharina Lathouers, na een vruchtbaar huwelijk waaruit 8 kinderen worden geboren. Onder hen stamhouder Augustinus. Saillant detail: Catrien en Huijbert waren volle neef en nicht....dat daar geen ongelukken van zijn gekomen...


Ook een geboorte, en wel in Millus. Daar resideren Hendricus van Ganzewinkel en Anna Maria van den Boomen. Stamhouder Augustinus is al 13 jaar als zijn jongste broertje Gerardus wordt geboren. In 1872 dus.

Gerardus trouwt in januari 1899 in Gimmert met de echte Gimmertse Maria van Berlo. Zij krijgen 8 kinderen, waarvan de laatste 7 worden geboren in Aarle Rixtel.

woensdag 10 april 2013

School en werk

Maar weer eens een foto uit d'auw doos. Jan van Ganzewinkel, ook hij moest naar school. Soms een serieuze blik, maar altijd twinkelingen in de ogen. Zoals we 'm kennen en hem ons herinneren. Deze plaat is van de eerste klas lagere school. De haardracht is nog altijd een bron van inspiratie voor jongere generaties Ganzen.


maandag 8 april 2013

Calendier

Trouwen in de 19e eeuw was, zoals eerder al eens gememoreerd, een proces wat vergeven was van administratieve rompslomp. Ook de ouders van Johanna Maria van Lieshout, de moeder van zopa Laurentius van Ganzewinkel, moesten, vóórdat zij op vrijdag 8 april 1864 elkaar het definitieve ja-woord gaven, een aantal documenten verzamelen. Pas als alles bijeen was gesprokkeld kon er een definitieve trouwakte worden opgemaakt.

Allereerst moesten uittreksels van de geboorteregisters worden verzameld, in dit geval dus van Laurentius van Lieshout en Johanna van den Broek.

  
Uittreksel geboorteregister Johanna van den Broek


Uittreksel geboorteregister Laurentius van Lieshout

Er moest natuurlijk aan de plicht om te dienen in de Nationale Militie worden voldaan, en ook daar was een bewijs van nodig. Laurentius van Lieshout is weliswaar ingeloot als nummer 169 in de lichting van 1845, maar hij is nooit opgeroepen voor daadwerkelijke dienst in de Militie.


Vervolgens moest er twee maal een huwelijkse afkondiging worden gedaan. Dat hield in dat het hele dorp geinformeerd werd over het voorgenomen huwelijk, zodat eventuele bezwaren tijdig (en niet zoals nu als bruid en bruidegom in vol ornaat voor het altaar staan) bij de aanstaande echtelieden, hun familie en uiteraard de kerkelijke en wettelijke machthebbers bekend werden gemaakt.


De eerste huwelijkse afkondiging

De Ambtenaar van de Burgelijke Stand maakte vervolgens uiteraard ook weer een akte op dat aan de voorwaarden van twee huwelijkse afkondigingen was voldaan en dat er (in ons geval) geen bezwaren kenbaar waren gemaakt. De tekst van zo'n akte:

"De Ambtenaar van den Burgelijken stand der Gemeente Lieshout Provincie Noord Brabant verklaart dat op zondag den zeven en twintigsten Maart, en derden April eenduizendachthonderd vier en zestig de huwelijkse afkondigingen behoorlijk hebben plaatsgehad van het voorgenomen huwelijk tusfchen Laurens van Lieshout, jongeman oud zeven en dertig jaren, landbouwer woonende te Lieshout, ter eenen en Johanna van den Broek, jongedochter oud drie en dertig jaren, landbouwster te Beek en Donk, ter andere zijde. Waartegen geen stuiting is bekend geworden."


Tot slot kon dan de échte huwelijksakte worden opgemaakt, compleet mét de handtekeningen van Laurens en Johanna.


zaterdag 6 april 2013

Waarvan akte...

De akte van geboorte van Maria Elisabeth van Ganzewinkel, enige dochter van Augustinus van Ganzewinkel en Francina Lammers. Geboren op 6 april 1826. Het zal vroeg dag zijn geweest voor wever Augustinus en spinster Francina. Maria Elisabeth werd om 4 uur in de ochtend geboren. De plaatselijke brouwer en winkelier waren getuigen van de aangifte, op de dag van geboorte.


vrijdag 5 april 2013

Calendier

Twee geboortes vandaag. Oud en zeer recent. Oud: een broertje van zoma, zoon van Catharina van der Horst en Johannes van der Burgt. Gerardus van der Burgt, geboren om een uur of twee in hunnen wooning op den Boerdonkschendijk. We schrijven 5 april 1887.

Geboorteakte Gerardus van der Burgt

Nieuw, en nog maar een kwart Ganzenbloed, maar op de laatste Ganzendag hoorde hij er al helemaal bij. Het jaar 2011, en in (nieuwbouw)huize van der Aa wordt Thomas geboren. Zoon van pa Frank en ma Marieke, petekind van de schrijver dezes, en dochter van Henny van Jan, van Lau, van Augustinus, van Hendrikus, van Augustinus etc etc. Thomas wordt 2 vandaag, dus hieperdepiep !


donderdag 4 april 2013

De Hoeve

Het achterhalen van informatie over hoeve Gansewinkel is geen gemakkelijk werk. Er zijn weliswaar aardig wat bronnen, maar je hebt te maken met handschriften, de Fransche taal, soms Latijn, en vooral oud-Hollandsch. Het vertalen van die stukken is voor het grootste deel niet zo erg lastig, maar sommige begrippen en de zinsbouw plaatsen je wel voor problemen. Een voorbeeld van een dergelijk stuk: 



Dit stuk (ORA Mierlo 94) is gedateerd op 21 meert (dat zal wel Maart zijn...) 1732. In het stuk wordt gewag gemaakt van een pacht uit 1324 die op de Hoeve, die in dit stuk Ghijnswinkel wordt genoemd, rustte. Die pacht was seeven en twintig gulden en vijftien stuijvers, en dat elk jaar. Dat is dus in totaal een dikke 11.000 guldens, wat in die tijd een godsvermogen zal zijn geweest.

woensdag 3 april 2013

Uw ID graag....

Ogen: bruin. Lengte: 1.50 mtr....
Paspoort van zoma, gemaakt voor een reisje naar Lourdes. Sommigen hebben dit paspoort live op Ganzendag 2013 kunnen aanschouwen, voor degenen die dat hebben gemist:


dinsdag 2 april 2013

Calendier

Eerdere berichtgeving suggereert dat van Ganzewinkels niet vaak oud worden. Helena Aerts van Ganzewinkel bewijst het tegendeel. Helena was een dochter van Arnoldus van Ganzewinkel uit Mierlo. Zij bereikte de leeftijd van 91 jaar, en stierf op 2 april 1846 in Lierop. Ze was toen al weduwe van haar man, Anthony van Asten. Haar beroep was partikulierster. Geen idee....


Een tweede overlijden, maar dan aan de van der Burgt kant. Een zusje van zoma; Hendrica werd slechts 30 jaar en stierf op 2 april 1936 in Helmond. Wat ze daar deed is me niet bekend, immers ze was zonder beroep, geboren en woonachtig in Helmond, en echtgenote van Gerardus Brugmans, waarvan je een foto hier kunt vinden. Zij hadden al een dochter, Marietje, ook die is te vinden op die foto waarnaar de link verwijst.


maandag 1 april 2013

AOW

 
De Sociale Verzekeringsbank is verantwoordelijk voor uitkeringen. Soo oock in 1966. Het leuke van deze twee documenten zijn de handtekeningen van zopa en zoma. Met dank aan tante Tina !