maandag 3 december 2012

De Dienst...



In de 18e eeuw trokken regelmatig buitenlandse troepen door onze streken. Oostenrijkers, Engelsen, Fransen en Hannoveraners zijn de bekendste voorbeelden daarvan. Ook kwam er af en toe een regiment van de prins van Oranje Nassau voorbij. Dat hele spul moest ergens slapen, soms wat langer rusten, want voor oorlogje spelen wordt een soldaet (dat heette een “Gemeene”) nu eenmaal moe. Gegeten moest er worden, en veel ook. Niet alleen door de militairen, maar ook door hun paerden. En dat waren er nogal wat. Zo bivakkeerde net voordat de Vrede van Aken werd getekend een flinke eenheid, het regiment Soubiron, van de Hannoveraner Armee in Mierlo. 791 soldaten, 6 luitenanten, 4 kapiteinen, 1 kapitein-luitenant, 1 majoor en een kolonel, 7 vaandrigs, 6 muzikanten, tientallen bedienden en 105 paarden.
Het regiment stond vanaf de dood van Generaal Luijtenant von Druchtleben (7 augustus 1747, Helmond) onder bevel van Oberst von Hardenberg. De Hannoveraner troepen maakten deel uit van het geallieerde leger, dat uit zo’n 192.000 man bestond. Vanaf het begin van 1748 was het Regiment Soubiron samen met de regimenten Krouch, Munchow, Hugo, Kielmannsegge en Brund gelegerd in Terheijde, vlak bij Breda. In de eerste helft van maart vielen deze troepen vlak bij Roosendaal een Frans konvooi aan wat van Antwerpen onderweg was naar Bergen op Zoom. Op 26 mei trad de rust in en vanaf half juli betrokken de Hannoveraner troepen kampementen in Mierlo tot ze na het tekenen van de Vrede van Aken op 18 oktober terugkeerden naar hun eigen streken.
Een aantal van Ganzewinkels hebben voor dit regiment en andere troepen hand- en spandiensten verleend. Het ging om het per eigen kar met paerd vervoeren van stro, haver, mitsers (ik heb werkelijk geen idee wat dat is), klodt (turf) en bagage. Adriaan, Arnoldus en Jacobus van Gansewinkel waren regelmatig van de partij. De reis ging naar Erp, Breughel, Boxtel, Gemert, Liessel, Deurne, Vlierden, Nederweert, Boekel en Maerhees.


In dit deel van het Register van Leverantien aen Militaire Troupes valt te lezen dat op 24 maart 1748 enkele militairen zijn gearriveerd te Mierlo, en op de 26e maart weer zijn vertrokken. Adriaan van Ganswinkel heeft voor dit infanterieregiment met zijn paard en kar bagage naar Asten gebracht.

Hannoveraner infanterist (rechts), cavallerist (midden) en artillerist (rechts)



bronnen:
  1. Von Sichart L. Geschichte der königlich-hannoverschen Armee, Band 2.  Hannover, 1870: p 472-476.
  2. Register van Leverantien aen Militaire Troupes. Beg: 1 jann 1748, No 70. RHC Eindhoven
  3. Coenen J. Mierlo van oorsprong tot heden. Mierlo 2004
  4. Hofschroer P. The Hanoverian Army of the Napoleonaic Wars. Osprey Men-at-Arms Series

Geen opmerkingen:

Een reactie posten