maandag 31 december 2012

Calendier

Feest en verdriet. Eerst het feest. Augustina Gerarda Henrica (Tina) van Ganzewinkel, dochter van Lau en Maria wordt in 1936 geboren, in Gimmert. Da's mooi.



Ook een overlijden: in 1800 op oudjaarsdag sterft Anna Maria Aerts van Gansewinkel in Eindhoven. Anna Maria, zus van stamhouder Hubertus, was getrouwd met Arnoldus Baekers.


vrijdag 28 december 2012

Waarvan akte...



Johanna Antonia Maria Scheepers. Acht weken oud als ze sterft. Veel te jong, dus. Dochtertje van de zus van Lau, Hendrica, en haar man Johannes Scheepers. Het schijnt dat het meiske is overleden aan epilepsie. Keizerlijk gezelschap, want Gaius Julius Caesar leed ook aan epilepsie. Toeval of niet....

Camera Obscura...



Het Frans Brugske. Grotendeels een nog onverhard erf. In de schuur rechts heeft vroeger een Renault Dauphine, en daarna een NSU Prinz gestaan. Die Prinz, daar heeft de schrijver dezes op jeugdige leeftijd een sportstreep op gezet. Ik mocht sturen van spap, en die muur stond eigenlijk veel te dichtbij. Op deze foto probeert Gerrit de lens nog net te ontvluchten, Rieky is de stuurvrouwe. Welke twee blagen er de step bemannen? Iemand een idee?

donderdag 27 december 2012

Waarvan akte...


Gister berichtte ik over het overlijden van een voorvader van ons oma, Maria van der Burgt. Dit is de akte van overlijden van Johannes van der Burgt. Het overlijden van Johannes werd aangegeven door zijn twee buurmannen.

Indulgentia



Dat de oudere generatie van Ganzewinkels geloviger was dan de huidige is velen niet vreemd. Dat zit een beetje besloten in het heden. Uit de oude doos, dus maar. Aflaten waren, en zijn nog steeds, kwijtscheldingen voor een straf die men verdiende voor het begaan van een zonde.Twee voorbeelden tonen aan dat Lau bij tijd en wijlen aflaten heeft verworven bij de kerk. Het is gissen naar de zonden....en des toch seund.

woensdag 26 december 2012

Calendier

Zaterdag 26 december 1931. Ons pap wordt geboren. Jan van Ganzewinkel, tweede in het gezin van Lau en Maria.


Zuid Europa wordt geteisterd door een stevige winter in december 1931. De fontana Trevi in Rome is bevroren, in Zuid Frankrijk vriest het 20 graden en in Portugal meet men 3 voet sneeuw. Franse kaas is niet welkom in Nederland en het motto van de week: "slechts de vrede in het eigen menschelijke hart kan den vrede in den wereld brengen".

Ook een overlijden op 26 december: Johannes van der Burgt, overgrootvader van Maria, de moeder van Jan. Hij overlijdt in Erp op de leeftijd van 61 jaar, en was dagloner.


zondag 23 december 2012

Huisje, boompje, beestje...

Lau en Maria van Ganzewinkel hebben een groot deel van hun leven in het huis aan het (zoals het nu heet) Frans Brugske geleefd. Zowel straat als woning zien er nu héél anders uit dan toen...


vrijdag 21 december 2012

Waarvan akte

Overlijdensakte Francina van Berlo-van Ganzewinkel

Calendier





De oudste zus van Augustinus van Ganzewinkel sterft op 21 december 1930. Francina, getrouwd met Hendrikus van Berlo, houtzager en strodekker te Gemert. Henrikus en Francina kregen 8 kinderen, waarvan er 4 in hun eerste levensjaar sterven. Zal daar de regel "Dierbare man, vanuit den hemel zal ik u vergelden, wat gij mij hebt aangedaan" betrekking op hebben? Zal die toorn van Francina in 1941 Henrikus treffen?

donderdag 20 december 2012

Calendier

20 december 1826. Men dacht niet na over het einde van de kalender der Maya's. In  huize van den Boom, aan de Heijde in Venray, wordt rond een uur of 7 's avonds feest gevierd, want er wordt een schoone deerne geboren. Dat gebeurt waarschijnlijk onder de bezielende leiding van geneesheer Frans Rousseau, zelf slechts 25 lentes jong (hij is getuige bij de aangifte). Het meiske heet Anna Maria. In de zomer van 1859 trouwt Anna Maria met Hendricus en zet met het baren van 3 zonen en 3 dochters de bloedlijn der Ganzewinkels voort.


Geboorteakte Anna Maria van den Boom

Een tweede geboorte. 1934, Uden. Martinus Theodorus Rooyendijk, we kennen hem beter als Tiny, echtgenoot van Toos van Ganzewinkel.  Hij zou 78 zijn geworden vandaag, maar het mocht niet zo zijn.

Tiny en Toos Rooyendijk, met hun oudste zoon Peter

Ook een overlijdensdatum, 20 december 1838, 5 uur 's morgens. Johannes Nicolaas van Gansewinckel. Zoon van Hubertus van Gansewinckel en Marie van Riel, en dus een halfbroer van stamhouder Augustinus. Overleden (zonder beroep) op de leeftijd van 64 jaar, als weduwnaar van Maria van Alphen.

Overlijdensakte Johannes Nicolaas van Gansewinckel

maandag 17 december 2012

Calendier


Bidprentje Augustinus

17 december 1917. Sterfdag van de vader van Lau, Augustinus. Hij wordt slechts 58 jaar en laat zijn vrouw Johanna Maria met 3 pubers achter: Lau en zijn zussen Miet en Drika. Het gezin had 7 kinderen geteld, maar 2 kinderen werden levenloos geboren, Hendrikus werd een maand en Johanna Egidia slechts 9 dagen. Veel verdriet dus, in het toch vrij korte leven van Augustinus. 



Augustinus, zijn oren kunnen best een 'distinct feature' worden genoemd....

Wat gebeurde er nog meer op 17 december 1917?
WW I zit er bijna op, aan het Oostfront is een wapenstilstand van kracht, aan het Westfront wordt nog hevig gevochten. Het Utrechtse Hercules viert het resultaat van de wedstrijd van gisteren: 0-0 tegen Ajax 1 (Helmond - NAC wordt 5-3, overigens). Een kerstboom (extra mooi) kost 35 cent. De olifanten in Artis moeten letterlijk op een houtje bijten: ze krijgen vanwege de voedselschaarste kastanjehout te eten. Lekker.....

zondag 16 december 2012

School en werk

Ook in de 17e eeuw moest er worden gewerkt om brood op de plank te krijgen. Waarschijnlijk veel harder dan nu, in de 21e eeuw. Tot ge der bai nirvielt, of zoiets. In cijnsboeken werd bijgehouden of je je 'cijns', de oude equivalent van de blauwe brieven die tegenwoordig op de mat vallen, wel afdroeg. Hendrick, zijn tweede vrouw Aleit (Aelke Mathijs van der Venne) en de vader van Hendrick, Aert Hendrick Aerts (Henssen) deden dat jaar na jaar keurig. Nicolaes, die onder Hendrick wordt genoemd, was getrouwd met Jenneke, zus van Hendrick.


zaterdag 15 december 2012

Huisje, boompje, beestje....

Het huis van zopa en zoma aan het Frans Brugske. Het heette vroeger in die buurt 'de Molenakker'. De bouwvergunning voor het huis is van 1933.


vrijdag 14 december 2012

Calendier

 
Een geboortedag. Johannes Tielemans, een verre voorouder van Maria, vrouw van Lau. Geboren in 1751.

donderdag 13 december 2012

School en werk



Onderwijs is belangrijk in dit leven. Eerder lieten de diploma's van Lau al zien dat dit dogma ook voor van Ganzewinkels geldt. 
De opa van Lau (die Lau nooit heeft gekend, want bij zijn geboorte in 1901 was opa Hendrikus al 13 jaar dood) bemoeide zich in oktober 1883 met het onderwijs in Millus. Hendrikus ondertekende toen mede een brief waarin een aantal Milheezenaren hun bezorgdheid uiten over het sluiten van de plaatselijke lagere school, waardoor “hunne kinderen van het ontvangen van onderwijs geheel en al zijn verstoken geworden dewijl het ter schole zenden naar Bakel zijnde een groot half uur van hier zeer bezwaarlijk valt” (bron: de geschiedenis van Bakel en Milheeze. Transcriptie door dhr A. Vissers uit Deurne). Uit het transcript valt op te maken dat ook Hendrikus de school in Milheeze heeft bezocht. Kern van het betoog van de inwoners is dat argumenten om de school te sluiten, zoals de staat van het gebouw en het gevaar voor de gezondheid dat men zou lopen bij het schoolbezoek, 5 jaar daarvoor door dezelfde autoriteiten niet zijn genoemd. Het antwoord van burgemeester en wethouders van Bakel op 2 november 1883 is dat zij gehouden zijn aan het oordeel van de Inspectie van Geneeskundig Staatstoezicht. De lagere school in Milheeze is en blijft gesloten, maar er wordt wel een verzoek tot subsidie gedaan aan ‘s Rijks kas voor de bouw van een nieuwe school.

dinsdag 11 december 2012

Calendier

Ook vandaag een sterfdag. Jacobus (Huijberts) van Gansewinckel, gedoopt op 04‑12‑1723 te Mierlo, overlijdt. op 11‑12‑1774 te Mierlo op 51‑jarige leeftijd. Twee dagen later wordt hij begraven. Jacobus was de jongere broer van stamhouder Arnoldus en zoon van Hubertus Aerts. Zeer waarschijnlijk is dit de Jacobus die genoemd wordt in het Register waarin beschreven wordt welke Mierlonaren de buitenlandse troepen in 1747 en 1748 hebben geholpen met het vervoer van brandstof, stro en bagage. Op 26 juni transporteren Jacobus en Adriaen met hun karren en paerden de bagage van het Keizerlijcke Hospitael en zijn daarmee een dag bezig.


 
 

maandag 10 december 2012

Calendier

De overlijdensdag van zoma. Johanna Maria van der Burgt, vrouw van Lau. Alweer 29 jaar geleden.



zaterdag 8 december 2012

De Dienst...

Mitsers...dat zijn dus mutsers, muts. Of mutsaers. Of mutsaard. Of mutsart. Maakt allemaal niet uit. Het is een takkenbos. Of brandhout voor de brandstapel. Want in de tijd dat iedereen wist wat een mutser is werd er soms nog wel eens iemand op de brandstapel neergezet. En niet om gezellig een kopje thee te drinken. 
Arnoldus zal die takkenbossen hebben moeten vervoeren omdat dat als brandhout werd gebruikt voor de troepen die door deze streken trokken.

Waarvan akte...

Verdorie...gisteren iets gemist in de rubriek "Caldendier". Het huwelijk van Hubertus Aerts van Gansewinckel en Hildegundis Peter Jacobs Smits. Vandaag 308 jaar + 1 dag geleden. Ze waren reeds in ondertrouw gegaan op 22 november 1704. In Mierlo en in vierde graads bloedverwantschap. Hubertus en Hildegundis zullen dus volle neef en nicht zijn geweest. Weten wij meteen hoe het komt dat we er zo uitzien....


vrijdag 7 december 2012

De Dienst...

Er zijn al verschillende vormen van 'dienstplicht' gepasseerd in de afgelopen weken. Vóór 1811 werd je door het dorpsbestuur persoonlijk gevraagd om troepen die in de buurt waren te helpen, maar vanaf 1811 was er sprake van enige vorm van formele dienstplicht.

Conscriptie
In 1811, onder Napoleon, werd de conscriptie ingevoerd. Mannen van 20 jaar konden worden ingeloot voor verplichte militaire dienst in het Franse Leger, maar men kon ook een plaatsvervanger aanstellen. Van 1810 tot 1813 deden er zo’n dertigduizend Nederlandse mannen dienst in het Franse leger. De helft daarvan werd ingelijfd bij het Grande Armée, waarmee Napoleon in 1812 Rusland binnenviel.

De Nationale Militie
Na het vertrek van de Fransen uit het Koninkrijk der Nederlanden werd de Nationale Militie opgericht. Deze strijdkracht bestond uit de Landstorm en de Landsmilitie. De Landstorm bestonduit mannen van 17 tot 50 jaar, en had tot taak de eigen directe omgeving te verdedigen. Uit de Landstorm werd de Landmilitie geformeerd, samengesteld uit mannen van 17 tot 45 jaar, en 22.000 man sterk. De Landmilitie bestond uit vrijwilligers, aangevuld met ingelote dienstplichtigen, en had tot taak het vaderland te verdedigen, samen met het bestaande beroepsleger.
De dienstplicht gold voor alle Nederlandse mannen, maar men kon zich tegen betaling laten waarnemen door een remplaçant of plaatsvervanger. Daarvoor werd een notariële akte opgesteld.
Ook kon men de dienst laten waarnemen door een nummerverwisselaar. Een vrijgelote dienstplichtige, met een lotingsnummer hoger dan het getal dat het aan het district opgelegde contingent groot was, nam dan de plaats in van een ingelote dienstplichtige, met een lager lotingsnummer, uit dezelfde lichting en gemeente.
In 1865 bijvoorbeeld kreeg een vrijwilliger, naast de normale soldij, maximaal f.30,- als handgeld uitbetaald, terwijl hij als remplaçant f.400,- of veel meer kon verdienen. Het remplaçantenstelsel werd in 1898 afgeschaft omdat het stelsel de mogelijkheid aan de rijken bood onder de dienst uit te komen.

 Infanterist Nationale Militie

Bron afbeelding: 20768 (uniformvoorstelling), Het militaire leven, Nederlands Legermuseum, Delft
 

De Dienstplicht
Op 4 februari 1922 werd de Nationale Militie opgeheven. De militieplicht werd vervangen door de dienstplicht.

Calendier

Het leven is een aaneenschakeling van toevalligheden (of niet). Twee mensen ontmoeten elkaar, trouwen, krijgen kinderen en blijken ook nog eens op dezelfde dag geboren te zijn. Er zit wel twee jaar tussen, een kniesoor die daar zwaar aan tilt. Jo van Ganzewinkel en Sjef van Schijndel, daar hebben we het over. Allebei van 7 december, Jo van 1930, Sjef van 1928.


In december 1930 is het onrustig in Portugal. In Duitsland ook, het nationaal socialisme is in opkomst en in Bonn worden er 12 ernstig verwond door tegenstanders.De monnikken van St Bernhard vatten het plan op om in Tibet een klooster te stichten (zeker te veel aan die vaatjes gelurkt?). Verkade Ruyter Speculaas kost 25 ct per pond.


In december 1928 was King George V ernstig ziek. Dat was niet geheel onverwacht, want de man rookte als een schoorsteen. Op 7 december had hij ook nog eens een ernstige infectie aan de borstkas. President von Hindenburg feliciteert zijn Oostenrijkse ambtgenoot Miklas. In Calabrie beeft de aarde 2 maal. In Moskou stroomt de Wolga over. Het motto van deezen 7 december 1928: "het hart is nooit zoo zwaar te dragen dan wanneer het ledig is". Die is diep...

donderdag 6 december 2012

Calendier

Pfoe, een hele rij vandaag. We beginnen met de jongste. Monique, dochter van tante Toos (Catharina Martina van Ganzewinkel). Leeftijd zullen we maar niet vermelden, soms ligt dat gevoelig. Van harte gefeliciteerd!

Dan is er Nicolaas Petrus van Ganzewinkel, geboren in 1926. Nicolaas is van Gimmert. Z'n vadder wáár Harrie (ok van Gimmert), z'n opa Johannes (nie van Gimmert). Die Johannes, dè wáár ne bruur van Augustinus, witte wel? Uit Millus dus. 

Johannes Nicolaas van Gansewinkel, we moeten al wat verder terug in de tijd. Geboren in 1774, woonde zijn hele leven in Mierlo en trouwde met Maria van Alfen uit Tongelre.

Tot slot ook nog een sterfdag. Arnoldus van Gansewinkel overlijdt in 1816. Wie was deze Arnoldus? Ook een bijna stamhouder. Zijn halfbroer Augustinus, die trouwde met Anna Maria Verhaegen en Francina Lammers (niet tegelijkertijd, dat mocht toen niet) nam de honeurs waar. Tussen de twee broers zitten er nog twee, allebei Godefridussen. De eerste werd slechts 2 maanden, de tweede 4 jaar. Terug naar Arnoldus, die ook pas 39 was toen hij stierf. Arnoldus trouwde in 1806 met Johanna Maria Salomons. Ze kregen in 1815 een dochtertje. Maria, die slechts 40 dagen leefde. Arnoldus woonde in 1810 in Nuenen, maar stierf in Mierlo, op 't Hout. Beroep: schoolmeester.

woensdag 5 december 2012

Waarvan akte...


Het was weer even zoeken
Dit keer zonder dat vermaledijde vloeken,

Dit is een akte uit 1746, voor Liessent een lastig jaar
Maar Maria Jan maakt dan toch een mooi ge-baar
Een blakend roze dochter, tien vingers, tien tenen
Althans dat denk ik, want schoone genen.

Opgedoken uit de schoorsteen, zwart van roet, 
Het geboortebewijs van onze Ida, verstopt in al het suikergoed... 


De tekst in potjeslatijn:
Bapt[isatus] est Ida f[ilia] L: Leonardi Petri van der Putte et Maria Jan Vermeule susc[eptores] Dirck Kuninckx et Anna Jan Vermeule.

In 't Nederlands:
Gedoopt is Ida, dochter van L Leonardi Petri van der Putte en Maria Jan Vermeulen. Doopgetuigen (of peter en meter), Dirck en Anna Jan.

In 't Brabants:
Gedopt is Ida, deurske van Lindert en Maria. En dor waare Dirk en ons An ok bai. Skon fist !

Calendier

Ida Leendert van der Putten. Een sinterklaascadeau voor haar ouders. We schrijven vrijdag 5 december 1746. Ida trouwt in 1772 met Lourens Dirk van Lieshout. U mag raden waar dat gebeurt...
Ida wordt de betovergrootmoeder van zopa, Lau. Allez, één van de acht dan.


dinsdag 4 december 2012

De Hoeve...

Uit een akte uit juni 1771 blijkt dat er in de 18e eeuw nog een oude pacht op de hoeve rustte. Die 'pagt' bedroeg '4 mud en 5 sesteren rog', werd gevestigd in 's-Hertogenbosch en stamt van 20 maart 1324.
Een mud was 301 liter, een sester 30,7 liter. in totaal ging het dus om zo'n 1350 liter rogge wat aan pacht moest worden betaald.



bron
  1. Mierlo ORA 85 folio 102_104 pag 3.

School en Werk

Vier jaar na het diploma van de wintercursus Landbouwkunde heeft Lau weer een diploma te pakken. In september 1923 slaagt hij aan het instituut Mutsaers voor een schriftelijke landbouwcursus.


maandag 3 december 2012

De Dienst...



In de 18e eeuw trokken regelmatig buitenlandse troepen door onze streken. Oostenrijkers, Engelsen, Fransen en Hannoveraners zijn de bekendste voorbeelden daarvan. Ook kwam er af en toe een regiment van de prins van Oranje Nassau voorbij. Dat hele spul moest ergens slapen, soms wat langer rusten, want voor oorlogje spelen wordt een soldaet (dat heette een “Gemeene”) nu eenmaal moe. Gegeten moest er worden, en veel ook. Niet alleen door de militairen, maar ook door hun paerden. En dat waren er nogal wat. Zo bivakkeerde net voordat de Vrede van Aken werd getekend een flinke eenheid, het regiment Soubiron, van de Hannoveraner Armee in Mierlo. 791 soldaten, 6 luitenanten, 4 kapiteinen, 1 kapitein-luitenant, 1 majoor en een kolonel, 7 vaandrigs, 6 muzikanten, tientallen bedienden en 105 paarden.
Het regiment stond vanaf de dood van Generaal Luijtenant von Druchtleben (7 augustus 1747, Helmond) onder bevel van Oberst von Hardenberg. De Hannoveraner troepen maakten deel uit van het geallieerde leger, dat uit zo’n 192.000 man bestond. Vanaf het begin van 1748 was het Regiment Soubiron samen met de regimenten Krouch, Munchow, Hugo, Kielmannsegge en Brund gelegerd in Terheijde, vlak bij Breda. In de eerste helft van maart vielen deze troepen vlak bij Roosendaal een Frans konvooi aan wat van Antwerpen onderweg was naar Bergen op Zoom. Op 26 mei trad de rust in en vanaf half juli betrokken de Hannoveraner troepen kampementen in Mierlo tot ze na het tekenen van de Vrede van Aken op 18 oktober terugkeerden naar hun eigen streken.
Een aantal van Ganzewinkels hebben voor dit regiment en andere troepen hand- en spandiensten verleend. Het ging om het per eigen kar met paerd vervoeren van stro, haver, mitsers (ik heb werkelijk geen idee wat dat is), klodt (turf) en bagage. Adriaan, Arnoldus en Jacobus van Gansewinkel waren regelmatig van de partij. De reis ging naar Erp, Breughel, Boxtel, Gemert, Liessel, Deurne, Vlierden, Nederweert, Boekel en Maerhees.


In dit deel van het Register van Leverantien aen Militaire Troupes valt te lezen dat op 24 maart 1748 enkele militairen zijn gearriveerd te Mierlo, en op de 26e maart weer zijn vertrokken. Adriaan van Ganswinkel heeft voor dit infanterieregiment met zijn paard en kar bagage naar Asten gebracht.

Hannoveraner infanterist (rechts), cavallerist (midden) en artillerist (rechts)



bronnen:
  1. Von Sichart L. Geschichte der königlich-hannoverschen Armee, Band 2.  Hannover, 1870: p 472-476.
  2. Register van Leverantien aen Militaire Troupes. Beg: 1 jann 1748, No 70. RHC Eindhoven
  3. Coenen J. Mierlo van oorsprong tot heden. Mierlo 2004
  4. Hofschroer P. The Hanoverian Army of the Napoleonaic Wars. Osprey Men-at-Arms Series