vrijdag 29 april 2016

De Dienst...

In de Grande Guerre streden voor zover we weten 3 van Gansewinkels aan de zijde van de Geallieerden. Léon Joseph, Arnold Juliaan Isidoor en Charles (Carolus Laurentius). Charles was een onwettig kind, kreeg pas van Gansewinkel achter zijn naam toen zijn moeder trouwde met een van Gansewinkel (en dat was niet de biologische vader van Charles), maar allez, we tellen hem gewoon mee.


Léon Joseph Vangansewinkel, soldaat 2e klasse, 3e divisie, 11e Linieregiment

Vandaag hebben we het over Léon Joseph, geboortig van Peer, 13 maart 1893. Zijn ouders waren Pierre Henri (Petrus Henricus- Hendrik) en Maria Helena (Lena) Vanderheijden. Léon Joseph kwam uit een zeer groot gezien, hij had 8 broers (waarvan 2 dood geboren), en 5 zussen. Waarschijnlijk woonde het gezin in het gehucht Linde, aan de Veldstraat 97. Dat is in elk geval het adres waar de correspondentie van het Belgische leger steevast heen werd gestuurd. En dat was nogal wat.

Onze Léon trad als ongehuwde landarbeider in dienst op 1 januari 1913. Zijn actieve dienst begon op 15 september 1913, als soldaat 2e klas in de 11e de Ligne van de 3e divisie van het Belgische leger (1e bataljon, 1e compagnie). Op 1 augustus 1914 trok Léon naar het front om daar 11 maanden en 29 dagen later te Oudstuyvekenskerke op het slagveld te sneuvelen. Hij werd begraven op het kerkhof van Eggewaertscappelle, en later bijgezet op het militair kerkhof te Steenkerke.


Médaille de l'Yzer

Léon werd postuum de Médaille de l'Yzer toegekend. Deze medaille werd uitgereikt aan militairen die deel hadden genomen aan de Slag langs de Yzer. De Slag, die woedde vanaf oktober 1914 tussen Nieuwpoort en Diksmuide, had tot doel de opmars van het Duitse leger tot staan te brengen, hetgeen lukte, onder andere door het onder water zetten van grote gebieden land. Het front wat aan de oevers van de Yzer tot stand kwam, zou tot aan het einde van de oorlog slechts weinig verschuiven.



Front langs de rivier Yzer, 1914 - 1918

Verder viel hem (of eerder zijn erven) ten deel de Oorlogsherinneringsmedaille 1914-1918, en werd hij geëerd met het Ridderschap in de Orde van Leopold II met palm en kruis.


Bronnen:

  1. personeelsdossier Léon Joseph van Gansewinkel, Kwartier Koningin Elisabeth, Evere (Brussel)
  2. en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Yser

Geen opmerkingen:

Een reactie posten