donderdag 14 maart 2013

Waarvan akte...

Het huwelijk van Augustinus en Francina was administratief gezien een ramp. Er waren maar liefst 9 huwelijkse bijlagen, ik zal er de lezer een paar onthouden. Een ambtelijke dwaling daargelaten geven deze bijlagen ons een blik in het leven van Augustinus en Francina. Die ambtelijke dwaling is een niet geringe: de toenmalige schout van Asten, ene Frencken, meende op 13 maart voor eens en voor altijd te moeten vastleggen dat de ouders van Francina, Willem Lammers en Maria Catharina Scheuts, niet meer in leven waren. 


Een ambtelijke dwaling...

Zijn collega, de schout van Someren, wiens naam niet goed te ontcijferen is op de huwelijksakte zelf, was een dag later getuige van het zetten van de handtekening door een springlevende Willem Lammers onder die akte. 

Detail huwelijksakte Augustinus en Francina: de handtekening van de 'overleden' vader van Francina.

De moeder van Francina was op de 14e maart de kunst van het schrijven niet machtig, niet omdat ze niet meer leefde overigens, want ze was volgens de huwelijksakte wel degelijk aanwezig. Over de geboortedag van Francina verkeerde men in 1821 in het ongewisse. Daarom waren op 21 februari 1821 Francina en een cohort bouwlieden naar de Vrederechter van het kanton Asten getrokken om een akte op te maken die als bewijs kon dienen voor haar bestaan. Die Somerense bouwlieden waren Jan Dirk Lammers, Willem Gerrit Lammers, Louis Verdonschot, Jan van Lierop, Matthijs Willem van Bree, Fransis Eysbouts en Lammert Jan Lammers. 



Akte van bewijs van de geboorte van Francina

Verder was er als huwelijkse bijlage een certificaat van de Nationale Militie. Want Augustinus had geloot en werd nummer 326. Hij is overigens nooit opgeroepen voor dienst in den landmilitie. Aardig is het signalement. Augustinus had een ovaal hoofd, een rond voorhoofd, blaauwe ogen, een ordinaire (gewone) neus, een groote mond (goed dat hij niet van Helmond stamde, anders had onze Augustinus 'ne grauwte smoel' gehad). Zijn kin was spits en zijn haar bruin. Er werden geen merkbare tekenen gevonden bij Augustinus, wat zal betekenen dat er geen bijzondere uiterlijke kenmerken waren (best bijzonder voor een van Ganzewinkel).

Certificaat Landmilitie

Verder bevatten de huwelijkse bijlagen verklaringen van het overlijden van de beide ouders van Augustinus, en van zijn vorige vrouw Anna Maria Verhaegen, geboortig van Venraij, van wie we lezen dat zij vroedvrouw was.

Uittreksel register van overlijden van Anna Maria Verhaegen

Tenslotte mocht ook de verklaring van overlijden van de vorige man van Francina, Johannes Adriaans niet ontbreken. In deze laatste akte wordt Francina 'Josina' genoemd.

Uittreksel register van overlijden van Johannes Adriaans

U ziet, een huwelijk van een weduwe en weduwnaar was in die tijd geen sinecure. En wij klagen vandaag de dag over bureaucratie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten