zaterdag 30 maart 2013

Dora

Feest in Beek en Donk vandaag. Maar dan, en da's toch ook een beetje een tegenstelling, aan het begin van de twidde wirreldorlog. We schrijven zaterdag 30 maart 1940 (da's ook toevallig...). In huize Goossens wordt een meiske, Theodora Maria geboren. Dochter van Hendricus Goossens en Francina van den Heuvel. Theodora trouwt in 1967 met de jongste zoon van zopa Lau en zoma Maria: Gerardus Egidius, zome Gerrit dusszz. En da's één van de grondleggers en aanjagers van de jaarlijkse Ganzendag. Morgen dus. Maar voor vandaag: een hele fijne verjaardag Dora !

Dora (links, maar dat spreekt voor zich), Gerrit (rechts, maar ook dat spreekt voor zich)

Wat gebeurde er nog meer op de 30ste maart 1940? Het hoeft geen betoog dat Europa, nee de wereld, in de greep van de oorlog verkeerde. Molotof, die van de cocktails, was in de Sowjet-Unie voorzitter van de Raad van Volkscommissarissen én volkscommissaris van Buitenlandse Zaken. Op deze zaterdag in 1940 brak hij een lans voor neutraliteit, maar wel met spierballen. Hij waarschuwde Zweden en Noorwegen zich niet te bemoeien met het Finland én sprak uit geen oorlog te willen om Roemenie terug te krijgen. Anderhalf jaar later was alles héél anders. De Italiaanse luchtmacht was druk bezig in Spanje. Veni, Vidi, Vici. Daar wordt nu nog over gepraat. In Catalonie dan.
Mijnhardts zenuwtabletten kosten 75 ct, laxeertabletten slechts 60 ct. Groot nieuws van het muziekfront: Carlo Pagani and The Three Adlers geven morgen hun laatste concert. In 1940, je kunt er dus geen kaartjes meer voor kopen.

vrijdag 29 maart 2013

Calendier

We hebben het al eerder gehad over Huijbert van Gansewinkel en Marie van Riel. Marie overleed op 29 maart 1783, na een huwelijk vol ellendige gebeurtenissen. Gaan we 't niet nog een keer over hebben.
Wat we wel kunnen gebruiken om de dag van vandaag te vullen is een ander overlijden. We moeten daarvoor terug naar de 18e eeuw. In 1777 om percies te zijn. We moeten het vandaag zoeken in de voorouders van Augustinus, ge wit wel, die van Johanna Maria van Lieshout, en vadder van zopa Lau.



As ge een bietje in de geskiedenis wilt doike, en op zoek goat noa vurauwers, dan kende dè doen mi ne kwartierstaot. Dorrin kende zien van wie ge die genen hèt. Bij ons zit kennelijk nogal wat Bakels bloed. Ook één van de voorouders van Augustinus (en dus van ons) komt uit Bakel. Godefrida Joannis Verhuls. Ze was getrouwd met Johannes Anthony (Jan Tony) Bastiaens. Hun zoon heette Peter, die trouwde met Agnes Cox. Samen kregen zij een dochter Goevderina (klinkt nogal sjiek). Goevderina was de moeder van Anna Maria van de Boomen, en dás de moeder van Augustinus. Asge de kwartierstoat volgt kènde 't zien. 
Onze Godefrida, op z'n Boakels Geurtje, was weduwe op het moment van overlijden. Haar overlijden werd geregistreerd in de registers van de Nederlands Hervormde Kerk.


We hebben ook nog wat vrolijks te melden in deze rubriek. Want op 29 maart 1865 wordt de moeder van zoma geboren. Catharina van der Horst dus, latere vrouw van Johannes van der Burgt. De ouders van Catharina, landbouwers, kwamen van Erp. De akte, en da's best bijzonder, vermeld zelfs dat Wilhelmina van Hout, de moeder, Catharina ter wereld bracht in hunne wooning staande op den Boerdonksedijk. Ik zou bijna zeggen: "Waarvan akte..."



woensdag 27 maart 2013

Camera Obscura

 

Samen op 't benkske. Zoma, Johanna Maria van er Burgt en haar zus Wilhelmina (Mien). Mien was van 1893.

maandag 25 maart 2013

Waarvan akte...

Oude handtekeningen doen het altijd goed. A. van Gansewinkel. Augustinus. Ge wit wel, die inne die getrauwd wáár mi Fransien, ge wit wel, die van Lammers oit Áaaste. De akte is moeilijk te lezen. Kan te maken hebben met de inkt oit Errup. Hoe dan ook, op 25 maart 1823 wordt Wilhelmus geboren. Derde zoon van Augustinus, jongere broer van stamhouder Hendricus. Een jaar daarvoor was er in januari al een Wilhelmus geboren, maar die stierf rond de geboorte.
Deze, tweede, Wilhelmus, werd 75 jaar en trouwde twee keer. Daar hebben we het al eerder over gehad.


zondag 24 maart 2013

Calendier

Geboorteakte Joanna/Jenneke

Vandaag kunnen we erg ver terug in de historie. Op 24 maart 1635 wordt geboren, in Mierlo, een meiske. Haar ouders noemden haar Johanna, in de volksmond werd zij Jenneke genoemd. Wie haar ouders waren? Onze Henrick Aertssen Henssen (Henrici Arnoldi) en Maria Godefridi (Maria Goort Branten). Jenneke trouwt Niclaes Janssen van Beeck, en ook in de cijnsboeken (nu zijn dat de bekende blauwe enveloppen) vinden we hun namen terug. Jenneke zal met Niclaes 5 kinderen krijgen, 3 jongens en 2 meiden. 



Vermelding Niclaes en Jenneke (+ kinderen) Janssen van Beeck in cijnsboek Mierlo

zaterdag 23 maart 2013

Waarvan akte...

Op 23 maart 1898 overlijd de opa van zoma, Johanna Maria van der Burgt. Zoma heeft hem nooit persoonlijk gekend. Deze Gerardus is bij de geboorte van zoma al ruim 2 jaar dood. Gerardus was getrouwd met Johanna Maria (Joanna) Rooijakkers. Ze leefden in Erp, Johannes was landbouwer. Samen kregen Joanna en Gerardus 5 kinderen, 4 jongens en een meiske. Klasina, het meiske, is weer een voorouder van zome Sjef uit Best. Da's ook toeval. De oudste zoon van Joanna en Gerardus, Johannes, is de vader van zoma, Johanna Maria van der Burgt.

 
Overlijdensakte Gerardus van der Burgt

vrijdag 22 maart 2013

Calendier

Gister niet meer aan toegekomen, drukkerdedruk met Wetenschapsavond. Presentatie van de voorman van het ministerie van VGMHNW (Veel Gekker Moet Het Niet Worden). Ben lid geworden van dat ministerie. Leuke job (lijkt me). Het adagium van ons Ministerie van VGMHNW: To = constant, ofwel: de totale hoeveelheid onzin op deze aardbol is constant. Tis mar dè gut wit.


Goed, over tot de orde van de dag. Want gister was de sterfdag van zopa, Laurentius van Ganzewinkel. Lang geleden. Letterlijk dan, want Lau heeft écht lang geleden. Hij stierf op 21 maart 1978 in de St Josefheil te Bakel. De schrijver dezes was toen 12, maar kan zich de dag nog als van gister herinneren. 


woensdag 20 maart 2013

Stamhouder

Voor zover ons bekend is, is deze jongeman de stamhouder van het geslacht van Ganzewinkel, vanaf Aert, dusszz. Jarig vandaag, geboren in 1986. Van harte, Ivo, zoon van Rens, van Jan, van Lau, van Augustinus, van Hendricus, van Augustinus, van Hubertus, van Arnoldus, van Hubertus, van Arnoldus, van Henrick, van Aert.


dinsdag 19 maart 2013

Camera Obscura, een update

De foto van de priesterwijding blijft de gemoederen bezig houden. Wederom met dank aan Gerrit van Ganzewinkel een paar nieuwe namen.


2    Harrie (Henricus) van Ganzewinkel uit Gemert (geboren 10‑01‑1897, trouwde Wilhelmina van de Laar)
8    Johan van Ganzewinkel uit Veghel (waarschijnlijk geboren 06‑04‑1910, trouwde Miet van Doorn)
13  Drika (Hendrika) Scheepers- van Ganzewinkel
14  Miet van den Eynde (Virmundstraat Gemert)
28  Laurentius van Ganzewinkel
29  Johanna Maria van Ganzewinkel - van der Burgt
37  Johannes Scheepers (echtgenoot van Hendrica van Ganzewinkel)
43  Norbertus Heesakkers (echtgenoot van Maria Johanna van Ganzewinkel)

maandag 18 maart 2013

Calendier


De moeder van zopa Lau, geboren op zaterdag 18 maart 1865. Anne Marie van Lieshout, geboortig van Lieshout. Dochter van Lau(rentius) van Lieshout en Johanna van den Broek. En Lau was weer zoon van Johannes (Jan) van Lieshout. Die stierf op dezelfde dag als de geboortedag van zijn kleindochter Anne Marie, maar dan in 1850. Deze Jan van Lieshout, getrouwd met Catharina van de Kerkhof, kreeg 4 zonen en 3 dochters. Zeker 4 daarvan overleden voor hun 30e levensjaar. Van één kind, Anna Maria, kennen we slechts de geboortedatum, verder weten we niets van haar. 

Hoe dan ook, voor Lau van Lieshout zal de 18e maart 1865 geen makkelijke dag zijn geweest. Vreugde om de geboorte van zijn dochter, en verdriet vanwege de sterfdag van zijn vader.


Geboorteakte Johanna Maria van Lieshout, 18 maart 1865


Overlijdensakte Johannes van Lieshout, 18 maart 1850

zondag 17 maart 2013

Calendier



Een voorouder van Laurentius van Ganzewinkel dit keer. We volgen het moederlijke voorgeslacht, de kant van Johanna Maria van Lieshout dusszz. Dan komen we vanzelf uit bij de ouders van Johanna van Vegchel, typisch een naam die je in Beek en Donk verwacht. De vader van Johanna kwam uit...juist, Aarle Rixtel. Willem, zo was zijn naam. Geboren op 17 maart 1762.


zaterdag 16 maart 2013

Camera Obscura, een update

We hebben wat meer namen van een eerder gepubliceerde foto. De foto is van 1955, zopa en zoma waren toen 25 jaar getrouwd.


Bovenste rij, van r naar l: Marie Heesakkers (dochter van Norbertus en Miet, zie middelste rij), mevr Jansen (trouwde met Jurgens, u weet wel, van die Aarlese koekjesfabriek), Sjef van Schijndel (later echtgenoot van Jo van Ganzewinkel), Wim Jansen (destijds vriend van Toos van Ganzewinkel, die later trouwde met Tiny Rooijendijk), Sjaan van Doren (trouwde met Jan van Ganzewinkel), Wilhelmina van der Burgt (zus van Johanna Maria), Joep Smits (echtgenoot Wilhelmina), Trina Smits (dochter van Wilhelmina en Joep, trouwde Toon Verbakel), Marietje Brugmans (dochter van Hendrica van der Burgt, zus van Johanna Maria, en Gerardus Brugmans)

Middelste rij: van r naar l: Gerardus Brugmans, tweede vrouw van Gerardus (naam niet bekend), Miet Heesakkers-van Ganzewinkel, Norbertus Heesakkers, Gerrit van Ganzewinkel, Tina van Ganzewinkel, Drika Scheepers-van Ganzewinkel, Johannes Scheepers.

Zittend van r naar l: Toos van Ganzewinkel, Rieky van Ganzewinkel, Johanna Maria van Ganzewinkel - van der Burgt, Laurentius van Ganzewinkel, Jo van Ganzewinkel, Jan van Ganzewinkel

Met dank aan Gerrit van Ganzewinkel !

vrijdag 15 maart 2013

Brabant in 1629

In de 17e eeuw, de tijd waarin pachter Henrick Aertssen Henssen zich gaat noemen naar de hoeve Gansewinckel, is het eigenaarschap van de hoeve een twiststuk. Reden van die twist is een erfenis. Daarover later meer. In de 17e eeuw ziet Brabant er heel anders uit dan nu. Tot 1648 woed de Tachtigjarige oorlog. In onze contreien hadden we te maken met de Spaanse troepen, die zich hevig verzetten tegen de uitbreiding van de nieuwe Republieck der Zeeven Nederlanden. Na de Vrede van Munster viel Brabant onder de Republiek en heette Staats-Brabant. Genoeg geschiedenis-les! 
Deze kaart is van vóór de Vrede van Munster, en toont de ligging van Mierlo, Bakel, Gimmert, Lyshout, Boeckel en Errup.


donderdag 14 maart 2013

Waarvan akte...

Het huwelijk van Augustinus en Francina was administratief gezien een ramp. Er waren maar liefst 9 huwelijkse bijlagen, ik zal er de lezer een paar onthouden. Een ambtelijke dwaling daargelaten geven deze bijlagen ons een blik in het leven van Augustinus en Francina. Die ambtelijke dwaling is een niet geringe: de toenmalige schout van Asten, ene Frencken, meende op 13 maart voor eens en voor altijd te moeten vastleggen dat de ouders van Francina, Willem Lammers en Maria Catharina Scheuts, niet meer in leven waren. 


Een ambtelijke dwaling...

Zijn collega, de schout van Someren, wiens naam niet goed te ontcijferen is op de huwelijksakte zelf, was een dag later getuige van het zetten van de handtekening door een springlevende Willem Lammers onder die akte. 

Detail huwelijksakte Augustinus en Francina: de handtekening van de 'overleden' vader van Francina.

De moeder van Francina was op de 14e maart de kunst van het schrijven niet machtig, niet omdat ze niet meer leefde overigens, want ze was volgens de huwelijksakte wel degelijk aanwezig. Over de geboortedag van Francina verkeerde men in 1821 in het ongewisse. Daarom waren op 21 februari 1821 Francina en een cohort bouwlieden naar de Vrederechter van het kanton Asten getrokken om een akte op te maken die als bewijs kon dienen voor haar bestaan. Die Somerense bouwlieden waren Jan Dirk Lammers, Willem Gerrit Lammers, Louis Verdonschot, Jan van Lierop, Matthijs Willem van Bree, Fransis Eysbouts en Lammert Jan Lammers. 



Akte van bewijs van de geboorte van Francina

Verder was er als huwelijkse bijlage een certificaat van de Nationale Militie. Want Augustinus had geloot en werd nummer 326. Hij is overigens nooit opgeroepen voor dienst in den landmilitie. Aardig is het signalement. Augustinus had een ovaal hoofd, een rond voorhoofd, blaauwe ogen, een ordinaire (gewone) neus, een groote mond (goed dat hij niet van Helmond stamde, anders had onze Augustinus 'ne grauwte smoel' gehad). Zijn kin was spits en zijn haar bruin. Er werden geen merkbare tekenen gevonden bij Augustinus, wat zal betekenen dat er geen bijzondere uiterlijke kenmerken waren (best bijzonder voor een van Ganzewinkel).

Certificaat Landmilitie

Verder bevatten de huwelijkse bijlagen verklaringen van het overlijden van de beide ouders van Augustinus, en van zijn vorige vrouw Anna Maria Verhaegen, geboortig van Venraij, van wie we lezen dat zij vroedvrouw was.

Uittreksel register van overlijden van Anna Maria Verhaegen

Tenslotte mocht ook de verklaring van overlijden van de vorige man van Francina, Johannes Adriaans niet ontbreken. In deze laatste akte wordt Francina 'Josina' genoemd.

Uittreksel register van overlijden van Johannes Adriaans

U ziet, een huwelijk van een weduwe en weduwnaar was in die tijd geen sinecure. En wij klagen vandaag de dag over bureaucratie?

Calendier

Het is woensdag 14 maart 1821. Someren is op dit blog nog niet eerder voorbijgekomen, maar daar komt vandaag verandering in. Het is namelijk grauwt fist in Zummere. De dochter van Willem Lammers en Anna Maria Schuts, Francina, trouwt vandaag. Met Augustinus van Ganzewinkel. Francina, dienstmeid, was weduwe van Johannes Adriaans en 32 jaar. Er is geen doopakte van haar voorhanden, dat was in 1821 al zo, dus hoe oud ze exact was zullen we nooit te weten komen. Augustinus, onze 36 jarige wever, had er ook al een huwelijk op zitten. Zijn eerste vrouw, Anna Maria Verhagen, was een klein jaar daarvoor overleden. Augustinus woonde in die jaren in Asten. Hoe hij daar verzeild raakte weten we niet, zijn eerste vrouw Anna Maria was geboren in Venray, dus ook dat geeft geen aanknopingspunt. Hoe dan ook, bij de plechtigheid waren de ouders van Francina aanwezig, de ouders van Augustinus zijn eerder gestorven. 


Huwelijksakte Augustinus van Ganzewinkel en Francina Lammers

woensdag 13 maart 2013

Calendier

En natuurlijk een verjaardag ! 
Ons Henrica Wilhelmina Maria (Henny); geboortig van Gimmert, op de Deel, op 13-03-1958. Nog steeds in puike conditie. Gefliesieteert !

Waarvan akte...




Eerder hebben we Geertruij van de Craenmeer al voorbij zien komen, één der voorouders van zoma, Johanna Maria van der Burgt. De van der Burgts stammen oorspronkelijk van Boekel, de Craenmeers van Erp. De vader van Geertuij, Willem (volgens zijn begraafakte 'in de wandeling bekend als Willem Vermeulen'), was getrouwd met Petronella van Schijndel. Samen kregen zij 4 dochters en een zoon. Willem is op 9 februari 1778 overleden. Petronella hertrouwde, en om geen gedonder te krijgen werd de huijsraadt van Willem in 1780 onder de kinderen verdeeld. Het was nie veul soeps:

Een kast
Een dito (hetzelfde, dus)
Een haaltang en vuur eijser (waarschijnlijk ijzerwerk om de kachel mee op te stoken)
Drie stoelen van hout
….
Ses lepels en 5 vorken
Een coffijpot
Een kleijn keetelke
Een tafel
Vier bonte delfse borden


dinsdag 12 maart 2013

Camera Obscura



VV Gimmert: 't gaat niet goed momenteel, nummer voorlaatst in de zondag topklasse. Ach, vur 'n duerp ist zo slecht nog nie. Op 17 april 1949, vroeg in het seizoen, werd de A jeugd van VV Gimmert op het voetbalveld aan de Molenstraat kampioen. Spap deej mee. Foto uit de collectie van Cor Vereijken.

Staand vlnr:
Martien Beekmans, Jan de Jong, Antoon van Schijndel, Jan Otten, Willy Nelissen, Tony Simons, Henk van Bussel, Gerrit van Schijndel, Piet van Duynhoven, Nol Maas.

Knielend vlnr:
Jan van de Spek, Jan Vogels, Wim van Schijndel, Jan van Ganzewinkel, Jan van de Velden.