vrijdag 18 november 2016

De (Oorlogs) Courant

We (niet letterlijk) schrijven maandag 9 september 1940. "De Zuid Willemsvaart" bericht over Duitse bombardementen op Londen, de gewelddadige dood van een NSB-er in Den Haag, een Italiaanse onderzeeër die een Engels oorlogsschip tot zinken weet te brengen, het overlijden van de Finse president Kallio en de invoering van de legitimatie- en verduisteringsplicht. Dat laatste gaat om het bedekken van lichtbronnen, niet over criminele activiteiten. In dezelfde krant wordt gewag gemaakt van de 'beleediging' van de zus van zopa Laurentius van Ganzewinkel, Maria Johanna (Miet). De delinquent die dit zo zwaarwegende feit op zijn of haar naam had, dat het vermeldenswaardig bleek naast alle hierboven genoemde gebeurtenissen, moest 3 gulden betalen of 3 dagen brommen. 


De Zuid Willemsvaart, 9 september 1940

donderdag 17 november 2016

De (Staats) Courant

In 1906 wordt in De Mortel, tegenwoordig deelgemeente van Gemert-Bakel, een coöperatieve roomboterfabriek opgericht. Het zal u als lezer niet verbazen dat die fabriek 'Mortel' heette. Reclamebureaus waren in die tijd waarschijnlijk dun gezaaid. Hoe dan ook, bijna alle leden van de coöperatie waren aanwezig bij het tekenen van de notariële akte, ook Augustinus van Ganzewinkel, vader van Laurentius.


Het document met bepalingen telt 8 pagina's en is gedateerd op 26 juni. Comparanten 1, 17, 22, 28, 30 (Augustinus), 39 en 43 verklaarden "niet te kunnen schrijven of hunnen naam teekenen, als zulks niet hebbende geleerd". Saillant detail in deze: de beide getuigen, Jan Baptist Derks en Theodorus Botden, waren hoofd van de school en onderwijzer te Gemert. Hadden toch beter hun werk moeten doen.... 

dinsdag 15 november 2016

Van Liessent

Uw genealoog (gelukkig geen beschermde -academische- titel) is niet de eerste van Ganzewinkel die domicilie koos in het dorp van Brabants bekendste bierbrouwer. In de 19e eeuw genoot Wilhelmus van Gansewinkel dagelijks van de mout- en gerstedamp uit de brouwerij, die toen nog De Kerkdijk heette. Dat had zo zijn redenen, want de brouwerij was gelegen in een boerderij aan, jawel, de Kerkdijk. Getuige de Bavaria reclames is men bij de familie Swinkels in deze tijd toch wat creatiever geworden. 
Wilhelmus, geboren in 1823 te Erp, was zoon van Augustinus van Gansewinkel en Francina Lammers. In 1856 trouwde Wilhelmus met Maria Josephs van Beek, spinster en geboortig van Beek en Donk. Wilhelmus was haar 3e man, na Antonius Kluijtmans en Hendricus van Schijndel. Na koud 3 jaar huwelijk, in 1859, stierf Maria. Vijf jaar later trouwde Wilhelmus, 41 jaren oud, weduwe en boerin Johanna Vereijken uit Lieshout. Johanna stierf in 1882, en de 17 jaar daarna bleef Wilhelmus ongetrouwd. Hij stierf, kinderloos, in 1899 en liet onroerend goed na ter (veiling-) waarde van 1940 guldens.


De Zuid Willemsvaart, 18 maart 1899


Daarnaast, niet onbelangrijk, werden geveild: 1 gevende en dragende Koe (vergeef me de voor de hand liggende grap...dit kan noch Maria, noch Johanna zijn geweest...), 1 Maal (wij noemen dit 'kalf'), 1 Mestvarken, Hooi, Rogge, Haver, Aardappelen, Prol (losse rommel) en Mest. Ook zijn inboedel kwam nog onder de hamer.

vrijdag 11 november 2016

De Courant

In verschillende edities van De Zuid Willemsvaart (de Nieuwe Helmonsche Courant) in 1888 is te lezen hoe notaris Dijkhoff namens de erven van Hendricus van Ganzewinkel, die op 15 augustus van dat jaar overleed, een openbare verkoop aankondigde. Geveild werden een landbouwershuis met grond, samen groot 6 hectare, 47 are, 10 centi-are. Het spul moest 810 gulden kosten. Zoals u weet gaat het hier om de boerderij in de Klotterpeel in Millus.


De Zuid Willemsvaart, 7 september 1888


De Zuid Willemsvaart, 22 september 1888