donderdag 31 oktober 2013

Camera Obscura

Een prent uit 1955, geschoten in 'De Handelse Bergen'. De 'Handelse Bergen' impliceert zaken als wintersport, down-hill mountainbiken, een 'Klettersteig' en heel af en toe het gezoem van alpenhorens. Helaas. Het is slechts een puistvormige zandverstuiving in het gebied tussen de Pelgrimsweg en de Boslaan, in het kerkdorp Handel. Mooi is het er wel.

Liggend: Jo van Schijndel - van Ganzewinkel en Sjef van Schijndel, hurken: Truus Kraaijenbrink (Dordrecht),staand rechts Jan van Ganzewinkel

dinsdag 29 oktober 2013

Calendier

1655. 28 oktober. In Mierlo wordt Johannes Theunis van de Goir gedoopt. Johannes trouwt in 1681 met Maria Hendrickx Henssen van Gansewinckel, jongste jochter van Henrick Aertssen Henssen van Gansewinckel en zijn tweede vrouw Aelke Mathijss (Aleydis) van der Venne.

270 jaar en 1 dag later. Op 29 oktober 1825 trouwen, in Lieshout, Catharina van de Kerkhof en Johannes van Lieshout. Zij zijn de opa en oma van Johanna Maria van Lieshout, de moeder van zopa Lau van Ganzewinkel. Niet alles uit die tijd is terug te vinden in de archieven, maar wél de huwelijkse bijlagen. En dat zijn er nogal wat.










zondag 27 oktober 2013

Calendier

Eerst nog wat 'oud nieuws' van gisteren. Écht oud dan, want we hebben het over 26 oktober 1738. Op die dag sterft Joanners Gerits van der Burgt op 41 jarige leeftijd. De achternaam doet wellicht vermoeden dat het een voorouder van zoma betreft, en dat is ook zo. Van Boekel. De Kerckstraat zelfs.


Het kan nog ouder, want op 26 oktober 1631 trouwen naar alle waarschijnlijkheid Henrick Aertssen Henssen van Gansewinckel (Henrici Arnoldi) en Jenneke Goort Branten (Maria Godefridi). Dat gebeurt dan weer in Mierlo. Zoals de meeste lezers en lezeressen intussen wel zullen weten zijn Henrick en Jenneke, die wonen op hoeve Gansewinckel, op 't Hout, onze voorouders.


Een dag later, maar dan in 1830, wordt in Lieshout Johanna van den Broek geboren. Johanna is de moeder van Johanna Maria van Lieshout, en dus een oma van zopa Laurentius van Ganzewinkel. De akte heb ik in de wirwar van het boek der Burgerlijke Stand 1830-1831 nog niet kunnen vinden, by the way. Die houdt u nog van me tegoed.

vrijdag 25 oktober 2013

Druk, druk, druk...

Dus even wat minder tijd voor dit blog. Maarrrr.....tussen de wetenschappelijke aspiraties en de transpiraties door te veel caffeine door toch even een berichtje: Op 25 oktober 1744 trouwden, alweer in Lieshout, Maria Jan Vermeulen met Leonardus Petri van der Putten. Leonardus en Maria zijn voorouders van Johanna Maria van Lieshout, de moeder van zopa Lau. En we hebben de akte.


dinsdag 22 oktober 2013

Waarvan akte...

Gisteren, 21 oktober. Maar dan in 1781. In Lieshout trouwen Johannes van den Broek en Dorothea van de Rijdt. Beiden zijn van Lieshout. Vijftien jaren later wordt uit dit huwelijk zoon Egidius geboren, en dat is weer een opa van Johanna Maria van Lieshout, moeder van zopa Laurentius van Ganzewinkel.


zondag 20 oktober 2013

Calendier

Op 20 oktober 1827 sterft in Boekel Theodorus van der Burgt. Hij is dan 74 jaar, en weduwnaar van Joanna Adams van der Heijde. Dorus is een voorvader van zoma, Johanna Maria.


vrijdag 18 oktober 2013

Calendier

Een huwelijk in Stiphout, vandaag, maar dan in 1750. Godefridus Hendrik van Deijk en Maria Joost Willems van den Meulenhof worden op den agtienden oktober na 3 onverhinderde huwelijkse proclamaties in den eghten staet bevestight. 
Best bijzonder dat beide echtelieden de kunst van het schrijven machtig waren. Godefridus ondertekend met "Godefridus Hendricks Hendricks", en Maria met "Maria Joost W. v. Meulenhof". Wie zijn deze Godefridus en Maria? Voorouders van zoma, Johanna Maria van der Burgt. Zie de kwartierstaat.


donderdag 17 oktober 2013

Calendier

Johanna van Vegchel, geboren op het randje van de 18e eeuw in Beek en Donk. Ze stierf op 66 jarige leeftijd. We schrijven 17 oktober 1864. Johanna was getrouwd met Egidius van den Broek en kreeg met hem 6 zonen en 4 dochters. Johanna van den Broek was één van die dochters, en zij was oma van zopa Lau van Ganzewinkel.


woensdag 16 oktober 2013

Calendier

Op 16 oktober 1788 wordt in Erp een meiske, Joanna, dochter van Joannis Joannis Wilhelmi Beeckmans en Gertrudis Wilhelmi van de Craenmeer gedoopt.


Joanna is een voorouder van zoma Johanna Maria van der Burgt. Maar weer eens een kwartierstaatje dus.

dinsdag 15 oktober 2013

Den Rooden Loop...

Een aantal maanden geleden schreef ik over Den Rooden Loop, enkele dagen daarvoor ook al, en nóg iets eerder voor het eerst. In het laatste stukje werden de familieleden geidentificeerd die waarschijnlijk aan die uiterst besmettelijke ziekte, die in 1779 Mierlo en omstreken teisterde, zijn overleden. Jenneke van Laarhoven, weduwe van Arnoldus van Gansewinckel, was één van hen. Zij stierf (waarschijnlijk) op 15 oktober en werd op de16e begraven.


zondag 13 oktober 2013

Calendier

Hendricus van Ganzewinkel en Anna Maria van den Boomen, opa en oma van zopa, kregen naast Augustinus nog twee zonen: Johannes en Garardus. Johannes trouwde met de Gimmertse Henrica Jonkers en stichte een gezin met 9 kinderen. De oudste was zoon Henricus. Die trouwde met Wilhelmina van de Laar, ook van Gimmert. Hun oudste dochter, Hendrika (Riek) overleed op 13 oktober 1995 in Helmond.


zaterdag 12 oktober 2013

Calendier


Jan Josep van der Horst. Gedoopt op 12-10-1783 in Beek en Donk, zoon van Josep van der Horst en Catharina Antonii (Jansse) van Stiphout. Overgrootvader van zoma, Johanna Maria van der Burgt. Tussen 1821 en 1824 verkast Jan Josep met vrouw en 3 kinderen van Beek en Donk naar Erp.


vrijdag 11 oktober 2013

Camera Obscura...



Weer eens een foto uit het rijke sportverleden van de van Ganzewinkels. We schrijven 1962. VV Gemert bestaat 50 jaar, dus er moeten elftalfoto's worden gemaakt. Spap speelt niet meer in het vaandelteam, maar een trapje lager. Ok moi.


 
Staand vlnr:
Henk van Bussel, Joop Hoffmans, Rien Vos, Jan van Ganzewinkel, Frans van de Vorst, Harrie Hijzelaar (echtgenoot van een zus van Jan van Ganzewinkel, Tina van Ganzewinkel) , Walther van de Velden, Marinus Penninx

Zittend vlnr:
Cor van Dijk, Joop Hijzelaar, Cor Vereijken, Piet van de Werff, Peter Smits, Jan van de Wijngaard

woensdag 9 oktober 2013

Courant

Maria Petronille van Gansewinkel, geboortig van Baarle Nassau, sterft in 1851 in Dordrecht. Zij was getrouwd met Gerardus Masion, die zelf in 1852 overleed. Na hun overlijden werd in de Staatscourant en in het Algemeen Handelsblad een oproep gedaan aan schuldeisers om zich te melden. Kennelijk was er geen sprake van een geregelde erfenis, want hun enige kind Petrus Johannes Masion viste achter het net.


Staatscourant 04-03-1853


Algemeen Handelsblad 27-07-1852

dinsdag 8 oktober 2013

Calendier


Catharina Martina van Ganzewinkel, Toos, geboren in Gimmert op 8 oktober 1934, dochter van Laurentius en Johanna Maria van der Burgt. Een dag later werd zij gedoopt. Hier op de plaat met echtgenoot Tinie Rooijendijk en oudste zoon Peter.

maandag 7 oktober 2013

Hendrika Scheepers - van Ganzewinkel




Dit keer een beschrijving van het gezin van een zus van zopa Lau. Hendrica (Drika) van Ganzewinkel, geboren in 1904, trouwde in 1931 met Johannes Scheepers. Zij kregen 3 zonen en 3 dochters. Johanna Antonia Scheepers stierf op 7 oktober 1945. Zij werd slechts 5 jaar (geboren in 1940). 
Johannes en Drika hebben veel ellende meegemaakt. Hun eerste zoon, Wilhelmus Augustinus, vernoemd naar de vaders van Johannes en Drika, werd slechts 2 (1933-1935). Johanna Antonia Maria werd 2 maanden (1934-1935). Binnen een half jaar overleden deze twee kinderen. Augustinus Antonius den Urste werd een jaar (1938 - 1939), Augustinus Antonius den Twidde werd 8 jaar (1939-1947). Hun jongste dochter, Josephina Maria Antonia, werd slechts een maand oud (1944-1944). 


Persoonskaart Johannes Scheepers

We hebben een persoonskaart van Johannes Scheepers, waaruit blijkt dat het gezin lang in de Mortel heeft gewoond. Misschien weten enkelen onder ons nog dat Drika op de Oude Molenweg 51 heeft gewoond.

 
Oude Molenweg 51 (bron: Google Streetview)

zondag 6 oktober 2013

Calendier

We hadden het al eerder over geboorte- en doopdata. Ik loop wat dat betreft weer een dag achter de feitjes aan. Maar het was gister dan ook wel gezellig bij Nick, broer van de stamhouder, en zijn vriendinneke Josien. Dusszz, het zij me vergeven. We schrijven 1633, 5 oktober. De verslaglegging uit die tijd is niet altijd vanzelfsprekend, noch compleet. Maar, we weten dat op die dag een dochter van Hernrici Arnoldi, zeer waarschijnlijk was dat onze stamvader Henrick Aertssen Henssen, werd gedoopt. Haar naam was Godefrida, in die tijd werd dat Goortje. 


Doopakte Godefrida Aertssen van Gansewinckel

Nog een doop, maar dan (alweer) in Lieshout. 100% zeker is het niet, maar Catharina Adams Aerts, gedoopt op 6 oktober 1713, is zeer waarschijnlijk de moeder van Andreas van de Kerkhof. Zie onderstaande kwartierstaat waar ook Catharina in staat...:


Waarom is het niet 100% zeker? Zoals hierboven al geschreven: niet alle gegevens werden in de 17e en 18e eeuw nauwkeurig bijgehouden. Dezelfde persoon had vaak meerdere naamsvarianten in de doop-, trouw-, en begraafakten. Soms sloeg men ook een slag naar de leeftijd, bijvoorbeeld in de trouwakte. In het geval van Andreas van de Kerkhof weten we dat dat de vader was van Catharina van de Kerkhof, en ook de naam van de vrouw van Andreas is een zekerheidje. Omdat de trouwakte niet de namen van de vader en moeder van Andreas bevatte, noch de leeftijd van deze jongeman, moeten we min of meer gaan gissen. Een gelukje is dat de trouwakte wel de geboorteplaats van Andreas meldt, en dat is Liessent. De gemiddelde leeftijd van bruid en bruidegom, indien zij voor het eerst huwden, was 25-30 jaar. We zoeken dus naar een jongeman die ongeveer 30 jaar voor zijn trouwen in 1790 is geboren. We vinden dan in de doopakten van Lieshout in 1760 een Andreas van de Kerkhof, geboren uit het huwelijk van Leonardus Petri van de Kerkhof en, jawel, Catharina Adams Aerts. Zou dus kunnen. Omdat de tweede zoon van Andreas 'Petrus' heet, wordt de bewijsvoering nog iets steviger; immers het was gebruikelijk dat kinderen naar hun (groot)ouders werden vernoemd, en laat de vader van Andreas nou net Leonardus Petri heten...Waterdicht is het allemaal niet, maar lek als een zeef, nee dat zeker niet.


Doopakte Catharina Adam(u)s Aerts

zaterdag 5 oktober 2013

Waarvan akte...

Op 5 oktober 1830 sterft Martinus van den Boomen. Martinus is de vader van Anna Maria van den Boomen, en da's de oma van zopa Laurentius van Ganzewinkel. Martin was getrouwd met Goevderina Bastiaens, die in de sterfakte Arnoldina wordt genoemd. Martin was nog jong, toen hij 's morgens rond 10 uur in zijn huis, gelegen aan 'de Heijde', zijn laatste adem uitblies. Hij was akkerman, zo verteld de akte ons. Naast Naast Anne Marie liet Martin nog twee dochters na: Antonettha en Petronella.

 
Sterfakte Martinus van den Boomen

donderdag 3 oktober 2013

Calendier

Een overlijdensbericht op deze derde oktober. Egidius van den Broek, geboortig van Liessent. Egidius sterft op 3 oktober 1868 in Beek en Donk. Hij trouwde in 1820 met Johanna van Veghel, en samen kregen zij 9 kinderen. Tussen huwelijk en geboorte van hun eerste kind zaten 4 maanden, en dès grauwte skáánt. Johanna van den Broek was hun jongste dochter, werd geboren in 1830, en was een oma van Johanna Maria van Lieshout, de moeder van zopa Lau.



woensdag 2 oktober 2013

Huisje, boompje....

In 1933 vraagt zopa Lau een bouwvergunning aan voor de bouw van een woonhuis met bijbouw. Die vergunning wordt hem verleend, en zo start de bouw van 't Frans Brugske 9.


dinsdag 1 oktober 2013

Calendier

Alweer Lieshout. In 1789, op 1 oktober, sterft Anneke, weduwe van Francis van de Zanden, 'agterlaatende 4 kinderen'. Eén van die kinderen is Johannes. Johannes was de vader van Maria van der Zanden, waarover we onlangs al iets hebben geschreven. Een voorouder van zopa, Lau van Ganzewinkel dusszz....


Overlijdensakte Anna Goort Linders van de Zanden - van Vyfeyken

Francis en Anneke (Anna Goort Linders van Vyfeyken) hadden samen 7 kinderen. Van de 3 kinderen die vóór hun ouders stierven (Francis is in 1770 overleden) kennen we er slechts één van naam. Maria stierf in 1749. Francis en Anneke hebben dan al zware maanden achter de rug, want eind 1748 en begin 1749 zijn er ook al 2 dochters overleden.


Overlijdensakte dochter Francis en Anneke, december 1748


Overlijdensakte dochter Francis en Anneke, januari 1748


Overlijdensakte Maria, dochter van Francis en Anneke, mei 1749